DISTRIBUIȚI

Marea Britanie a acuzat joi Moscova că se află la originea atacului cibernetic NotPetya din iunie 2017, pornit din Ucraina şi din Rusia înainte de a se răspândi în restul lumii, afectând câteva mii de computere, relatează AFP joi, potrivit agerpres.

‘Guvernul britanic consideră că guvernul rus, în special armata rusă, sunt responsabili de atacul cibernetic distructiv NotPetya în iunie 2017’, a declarat secretarul de stat pentru afaceri externe, Tariq Ahmad, într-un comunicat.


Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Atacul informatic de tipul ‘ransomware’ a contaminat mii de calculatoare din lumea întreagă. El a perturbat între altele entităţi multinaţionale şi infrastructuri critice, cum ar fi sistemul de control al sitului unde a avut loc accidentul nuclear de la Cernobâl, precum şi porturile din Mumbai şi Amsterdam.

Printre companiile afectate figurează gigantul petrolier rusesc Rosneft, transportatorul maritim danez Maersk, laboratorul farmaceutic american Merck, specialistul francez în materiale de construcţie Saint-Gobain şi agenţia de publicitate britanică WPP.

În Ucraina, care a suferit cel mai mult în urma virusului informatic NotPetya, au fost afectate operaţiunile bancare, în timp ce autorităţile au invocat un atac cibernetic fără precedent.

Atacul, sub acoperirea unei întreprinderi criminale, ‘a fost în principal destinat să perturbe’, potrivit aceluiaşi comunicat. ‘Marea Britanie şi aliaţii săi nu vor tolera activitatea cibernetică distructivă’, subliniază textul.

Londra a denunţat în mod repetat actele ‘ostile’ ale Rusiei, premierul Theresa May citând într-un discurs din noiembrie 2017 ‘campania ilegală de anexare a Crimeii’, precum şi campaniile de ‘spionaj cibernetic’ şi ‘interferenţa în alegeri’.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

În ianuarie, şeful Statului Major Interarme britanic, generalul Nick Carter a declarat că Rusia constituie o ameninţare pentru Marea Britanie şi a solicitat mai multe investiţii pentru forţele armate pentru ca ele să poată să facă faţă acestei ameninţări.

Kremlinul a plasat Rusia ‘în opoziţie directă faţă de Occident’, a constatat şi secretarul de stat Tariq Ahmad, chemând Rusia ‘să fie un membru responsabil al comunităţii internaţionale, aşa cum pretinde că este, mai degrabă decât să încerce în secret să o submineze’.