DISTRIBUIȚI
Sky News

Guvernul Boris Johnson intenţionează să prezinte propuneri detaliate în încercarea de a ajunge la un acord cu UE pe tema Brexit după conferinţa Partidului Conservator de săptămâna viitoare, afirmă surse politice de la Londra citate de agenţia Bloomberg, potrivit mediafax.

Planul va conţine propuneri de soluţii privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, principalul element de dispută dintre Londra şi Bruxelles.


Citește și : Administrația Trump ia în considerare delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Oficiali din cadrul Uniunii Europene au admis că progresele în negocieri sunt improbabile înaintea reuniunii Partidului Conservator din Manchester, care se va încheia pe 2 octombrie. Guvernul Boris Johnson pregăteşte trimiterea propunerilor pentru a fi analizate înaintea summitului UE din 17-18 octombrie.

Premierul Boris Johnson a semnalat intenţia de a retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără niciun acord Brexit.

Liderii ţărilor UE cred că ar fi dezastruos ca propunerile britanice să vină peste câteva săptămâni, astfel că le aşteaptă în cel mult câteva zile.

Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene, a semnalat că Uniunea Europeană „a finalizat deja pregătirile pentru un Brexit fără acord”.

Citește și : Încrederea în economia zonei euro, la cel mai scăzut nivel din februarie 2015

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.