DISTRIBUIȚI
Politico

Marea Britanie riscă să iasă „accidental” din Uniunea Europeană fără acord, a declarat luni, Sabine Weyand, adjunctul negociatorului-şef pentru Brexit Michel Barnier, criticând modul în care premierul britanic, Theresa May, a condus negocierile, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Există un risc real de ieşire fără acord. Nu intenţionat, ci accidental”, a declarat Sabine Weyand în faţa unui public invitat de think-tankul European Policy Centre (EPC).


Citește și : Premierul libian spune că ţara sa face „tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele de migranţi

Deputaţii britanici votează marţi asupra mai multor amendamente pentru a încerca să găsească o soluţie dezbaterii legate de Brexit, în impas după respingerea tratatului de retragere negociat de guvern cu Bruxellesul.

Sabine Weyand a acuzat-o pe Theresa May că nu a ţinut la curent guvernul şi parlamentul în lunile de negocieri cu UE. Ca rezultat, a spus ea, mulţi deputaţi au fost surprinşi de conţinutul acordului de retragere încheiat în noiembrie şi l-au respins.

„O ieşire fără acord este singurul scenariu care nu necesită nicio acţiune sau decizie de la nimeni, este motivul pentru care riscul este atât de ridicat”, a subliniat Sabine Weyand.

Theresa May a angajat tratative cu opoziţia care s-au încheiat brusc. Ulterior, ea a anunţat noi discuţii cu majoritatea privind conţinutul tratatului de retragere, în principal asupra chestiunii frontierei irlandeze, şi a informat că va prezenta „concluziile” sale omologilor europeni.

Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

Şefa guvernului de la Londra ar putea argumenta pe lângă UE că abandonarea prevederii extrem de controversate a „backstop”-ului, menită să împiedice revenirea la o frontieră fizică în Irlanda, ar duce la ratificarea tratatului de retragere de către parlamentul britanic înainte de data planificată a divorţului, 29 martie.

Sabine Weyand a ţinut să adauge că această posibilitate a fost respinsă de cei 27 de lideri europeni. „Această negociere are loc la Londra. Nu există o negociere între UE şi Marea Britanie. Această negociere s-a încheiat. Nu vom redeschide acordul de retragere”, a declarat ea.