DISTRIBUIȚI
thepressproject.gr

Ministerul de Externe britanic a respins o solicitare a guvernului din Ecuador de a-i acorda statut diplomatic fondatorului WikiLeaks Julian Assange, relatează joi agenţia britanică Press Association, potrivit agerpres.

Assange, în vârstă de 46 de ani, se află de cinci ani şi jumătate la ambasada Ecuadorului din Londra, sub protecţia azilului politic. Justiţia suedeză a abandonat definitiv în mai anul trecut urmărirea pentru viol ce îl viza pe australian şi a ridicat mandatul de arest european care îl viza în acest cadru, dar Assange se teme că dacă părăseşte clădirea ambasadei va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010.


Citeşte şi: Procesul lui ‘El Chapo’ a fost amânat în New York

Poliţia britanică a atras atenţia că îl va aresta pe Assange dacă părăseşte ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.

Un purtător de cuvânt al MAE britanic a menţionat că „recent guvernul Ecuadorului a cerut statut diplomatic pentru dl Assange, aici, în Marea Britanie”, dar autorităţile britanice „nu au dat curs solicitării şi nu se află în discuţii cu Ecuadorul pe această temă”.

„Ecuadorul ştie că această problemă poate fi rezolvată numai prin plecarea lui Julian Assange de la ambasadă pentru a răspunde în faţa justiţiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: SUA îşi arată recunoştinta faţă de poporul rus. O piaţetă importantă din Washington ia numele lui Boris Nemţov

În ce o priveşte, şefa diplomaţiei ecuadoriene, Maria Fernanda Espinosa, a subliniat că „nu se va ajunge la nicio soluţie fără cooperare internaţională şi fără cooperarea Marii Britanii, care a arătat la rândul său interes faţă de rezolvarea problemei”.

O comisie a ONU a conchis în 2016 că Assange se află în detenţie arbitrară. Echipa de avocaţi a fondatorului WikiLeaks insistă într-un comunicat că „decizia ONU, formulată acum aproape doi ani, este cât se poate de clară” şi că Assange, deţinut ilegal şi arbitrar de autorităţile britanice, trebuie pus în libertate”. „Marea Britanie nu trebuie să se lase intimidată de ameninţările publice ale administraţiei Trump de a-l ‘băga la zdup’ pe Assange”, se adaugă în comunicat.