DISTRIBUIȚI
British Prime Minister Liz Truss addresses the 77th Session of the United Nations General Assembly at U.N. Headquarters in New York City, U.S., September 21, 2022. REUTERS/Mike Segar

Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în faţa Adunării Generale a ONU, scrie AFP, potrivit agerpres.

„În acest moment critic al conflictului, promit că vom menţine sau vom spori sprijinul nostru militar pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar (…) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa”, a dat asigurări Liz Truss de la tribuna Naţiunilor Unite.


Citeşte şi: Turcia condamnă referendumurile ruse din Ucraina – Black News

Miercuri mai devreme, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat în cursul Adunării Generale, a pledat cu forţă pentru o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei pe care preşedintele american, Joe Biden, a acuzat-o de ”încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite.

Liz Truss a estimat că preşedintele rus, Vladimir Putin, care a anunţat miercuri dimineaţă mobilizarea a sute de mii de rezervişti, „încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal” în Ucraina.

„Asta nu va funcţiona. Alianţa internaţională este puternică, iar Ucraina este puternică”, a spus şefa guvernului britanic.

Pentru Liz Truss, „ucrainenii nu doar îşi apără propria ţară, ci apără valorile noastre şi securitatea lumii întregi. Pentru asta noi trebuie să acţionăm”.

Citeşte şi: Un alt cutremur puternic zguduie Mexicul – Black News

Prim-ministrul a promis că „Regatul Unit va cheltui 3% din PIB-ul său pentru apărare până în 2030, păstrându-şi poziţia de lider ca actor de securitate în Europa”.

În cele din urmă, ea a pledat pentru un vast plan economic liberal – un fel de alianţă „NATO economică”: „G7 şi partenerii noştri care împărtăşesc aceleaşi valori trebuie să acţioneze ca o alianţă NATO economică, pentru a ne apăra colectiv prosperitatea”.