DISTRIBUIȚI
cotidianul.md
Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit 'People's March for Europe', in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017. REUTERS/Tolga Akmen

Marea Britanie poate cere teoretic o amânare a Brexitului chiar în ultimul moment, ‘cu o oră înaintea’ separării programate la miezul nopţii pe 29 martie, a declarat luni, sub rezerva anonimatului, un înalt responsabil european pentru France Presse, potrivit agerpres.

Întrebat dacă există un termen limită pentru ca Londra să depună o cerere oficială de amânare a Brexitului, interlocutorul agenţiei franceze de presă a răspuns:’Aş spune cu o oră înainte de miezul nopţii, după ora Bruxelles-ului’, adică 23:00 (ora Londrei), la 29 martie.


Vezi și: ATAC armat într-un tramvai din Utrecht! O persoană ar fi fost ucisă și mai multe rănite; autoritățile olandeze nu exclud o pistă teroristă! – FOTO/VIDEO

Liderii celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar vor trebui să aprobe în unanimitate orice fel de cere în acest sens, dar ‘nu este nevoie să se întâlnească’ întrucât există ‘proceduri în scris’, a afirmat aceeaşi sursă.

Această chestiune privind posibilitatea de amânare şi eventuala sa prelungire se va afla în centrul summitului european prevăzut joi la Bruxelles, când liderii celor 27 de state membre aşteaptă să audă o poziţie clară din partea Londrei pentru a lua o decizie.

Citește și: Un tânăr din Christchurch, INCULPAT pentru preluarea imaginilor cu atacul terorist

Premierul Theresa May a indicat că va cere o scurtă amânare a datei divorţului, până în 30 iunie, dacă parlamentul britanic va vota în cele din urmă în favoarea acordului de retragere pe care ea l-a negociat cu Uniunea Europeană.

Dar ea ar putea renunţa în cele din urmă la organizarea unui al treilea vot în această săptămână, dacă va considera că se îndreaptă spre o nouă respingere.