DISTRIBUIȚI

Marea Britanie face planuri de rezervă pentru ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord prealabil cu aceasta, dar o astfel de perspectivă este foarte improbabilă, a declarat miercuri prim-secretarul de stat Damian Green, transmite Reuters, conform agerpres.

Damian Green, care este de facto adjunctul premierului Theresa May, a subliniat că, după recentul discurs susţinut de aceasta în Italia privind evoluţia relaţiei cu blocul comunitar, este mai încrezător decât oricând că negocierile vor ajunge în cea de-a doua fază, la care ar urma să se discute şi despre un viitor acord comercial.


Citeşte şi: EXPLOZIE în faţa unei clădiri consulare din Paris – FOTO

„Mai întâi, fireşte că ne dorim să existe un acord şi sunt optimist în acest sens. (…) Există, clar, o posibilitate să nu se ajungă la niciun acord şi guvernul face planuri de rezervă pentru această situaţie. (…) Cred că este improbabil, foarte improbabil”, a declarat Damian Green la postul de televiziune ITV, în marja conferinţei anuale a Partidului Conservator care are loc la Manchester.

Marţi, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a apreciat că la ora actuală nu există suficiente progrese pentru a trece la faza următoare a negocierilor asupra Brexit-ului. Aceste ‘progrese suficiente’ cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetăţenilor afectaţi direct de Brexit, problema Irlandei şi angajamentele financiare între cele două părţi. Barnier a enumerat marţi în faţa europarlamentarilor ‘divergenţele serioase’ care persistă în discuţii, ‘în special asupra reglementării financiare’.

Citeşte şi: Un Typhoon britanic, ridicat de la sol să intercepteze un avion de pasageri – FOTO/VIDEO

În discursul rostit pe 22 septembrie la Florenţa, Theresa May a dat noi asigurări că Brexit-ul este un proces ireversibil, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020 şi că doreşte o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar, perioadă în care imigranţii comunitari vor putea să rămână şi să muncească în Marea Britanie, precizând însă că va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigraţia.