DISTRIBUIȚI

Guvernul britanic a respins miercuri cererea Rusiei ca Londra să se retragă din proiectul OneWeb, Moscova solicitând şi garanţii privind utilizarea non-militară a acestuia, informează AFP, potrivit agerpres.

”Nu există vreo negociere privind OneWeb: guvernul britanic nu îşi vinde partea. Suntem în contact cu ceilalţi acţionari pentru a discuta despre etapele viitoare ”, a indicat pe Twitter ministrul britanic pentru mediul de afaceri, energie şi strategie industrială Kwasi Kwarteng.


Citeşte şi: Putin avertiza încă de acum un an despre o luptă ‘TOŢI împotriva TUTUROR’ – Black News

Pe 5 martie, o rachetă Soiuz, operată de OneWeb şi Arianespace, ar trebui să fie lansată de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan având la bord 36 de sateliţi. Ei ar urma să se alăture celor 428 de sateliţi plasaţi deja pe orbită în cadrul proiectului şi care formează o „constelaţie” concepută pentru a furniza internet de mare viteză în lumea întreagă.

Dar agenţia spaţială Roscosmos, care administrează centrul spaţial de la Baikonur, a dat un ultimatum guvernului de la Londra după adoptarea unor sancţiuni financiare masive împotriva Moscovei ca reacţie la agresiunea militară lansată de forţele ruse împotriva Ucrainei.

Acţionar majoritar, guvernul de la Londra deţine 42,2% din acest proiect alături de grupul indian Bharti, potrivit Roscosmos.

Citeşte şi: Putin şi-a pregătit ascunzătoarea! BUNCĂRUL antiatomic în care se presupune că şi-a ascuns familia – Black News

Totodată, Moscova a cerut „garanţii juridice constrângătoare pentru ca OneWeb să nu folosească aceşti sateliţi în scopuri militare şi să nu propună serviciile sale unor structuri militare”.

Roscosmos le-a solicitat autorităţilor de la Londra să răspundă acestui ultimatum înainte de ora 18:30 GMT a zilei de 4 martie, în mod contrar „racheta va fi retrasă de pe rampa de lansare”, însă a dat asigurări că un eventual refuz al guvernului britanic nu va avea „consecinţe economice importante” pentru sectorul spaţial al Rusiei.