DISTRIBUIȚI
epa

Marea Britanie nu va accepta apariţia unei frontiere în Marea Irlandeză, iar orice acord vamal cu Uniunea Europeană va fi doar unul temporar, a subliniat marţi secretarul de stat britanic pentru Brexit Martin Callanan, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Nu poate exista o frontieră în Marea Irlandeză. Nu vom permite Uniunii Europene să ne dicteze în această zonă”, a declarat Martin Callanan în faţa presei, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg.


Citeşte şi: Arabia Saudită se pregăteşte să recunoască uciderea lui Jamal Khashoggi

„Orice aranjament vamal pe care îl vom negocia trebuie să fie unul temporar”, a adăugat acesta, insistând totodată că Marea Britanie doreşte un acord cu partenerii săi din UE cu privire la ieşirea sa din blocul comunitar, „întrucât retragerea din Uniune fără un acord („no-deal”) nu ar fi un rezultat bun”.

Oficialul britanic a reiterat însă că guvernul de la Londra se pregăteşte şi pentru scenariul în care cele două părţi nu reuşesc să ajungă la un acord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Citeşte şi: Trump scapă ‘basma curată’! Actriţa XXX este bună de plată

Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European de miercuri şi joi să convină un acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra, astfel încât pe 17-18 noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Luni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că scenariul absenţei unui acord între Londra şi UE în negocierile privind Brexit-ul este „mai probabil ca oricând”.