DISTRIBUIȚI
dpa

Marea Britanie îşi va închide graniţele pentru muncitorii necalificaţi şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză, ca parte a unei revizuiri generale a legilor imigraţiei care va pune capăt perioadei în care mâna ieftină de lucru a dominat sectoare precum construcţii, industria şi servicii, informează The Guardian, potrivit news.ro.

Guvernul britanic a anunţat miercuri că va prelua controlul complet al frontierelor „pentru prima dată în zeci de ani” şi că va elimina „denaturarea” cauzată de libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană.


Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

Liderii din industrie au acuzat Guvernul de atac asupra economiei, avertizând că vor fi consecinţe „dezastruoase” – de la reducerea locurilor de muncă la închiderea de fabrici.

Laburiştii şi democraţii liberali au condamnat, de asemenea, planurile, în timp ce Unison, care reprezintă muncitorii din sistemul sanitar, a transmis că prevede un „dezastru absolut” în acest sector.

Guvernul a susţinut că oferă Brexitul pe care electoratul l-a dorit şi că este vremea ca sectorul de afaceri să se dezobişnuiască de mâna de lucru ieftină venită din afara ţării.

În documentul de zece pagini privind noua politică de imigraţie se arată: graniţele Marii Britanii vor fi închise muncitorilor necalificaţi şi tuturor migranţilor care nu vorbesc engleza; oricine vine în Marea Britanie să lucreze trebuie să aibă o ofertă de lucru cu un salariu de 25.600 de lire sterline (pe an), deşi un minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazuri speciale; nu va exista o cale pentru liber-profesioniştii care vin în Marea Britanie, precum instalatorii polonezi şi constructorii români care ajung fără o slujbă; controlul vamal nu va mai accepta accesul pe baza cărţilor de identitate ale cetăţenilor din ţări ca Franţa şi Italia; drepturile artiştilor, sportivilor şi muzicienilor care vor veni în Marea Britanie pentru expoziţii, concerte, audiţii şi competiţii vor fi reţinute.

Guvernul britanic plănuieşte să lanseze o campanie amplă pentru a-i pregăti pe angajaţi în legătură cu transformarea în ianuarie 2021, dată de la care cetăţenii UE vor fi trataţi la fel ca alte naţionalităţi.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

Noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special din cauza adăugării chelnerilor şi a lucrătorilor „elementari” din agricultură şi pescuit pe lista muncitorilor necalificaţi. Industria şi sectorul hotelier, spun reprezentanţii, vor fi afectate grav.

Legea privind imigraţia va fi prezentată lunile viitoare şi, având în vedere majoritatea deţinută, ea poate trece uşor de Parlament.

„Companiile britanice trebuie să se adapteze finalului liberei circulaţii şi nu vom căuta să recreăm efectele liberei circulaţii în cadrul sistemului bazat pe puncte”, a transmis Guvernul, care a precizat că angajatorii vor fi nevoiţi să muncească mai mult pentru a recruta şi a păstra lucrătorii britanici.