DISTRIBUIȚI
www.fmprc.gov.cn

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a fost convocat la Ministerul de Externe după arestarea unui jurnalist al BBC, care acoperea mediatic manifestaţiile împotriva politicii „zero COVID” a regimului la Shanghai, informează marţi AFP, PA Media şi DPA, citând surse guvernamentale britanice, transmite agerpres.

Ambasadorul Zheng Zeguang a fost convocat după arestarea cameramanului Edward Lawrence, care – potrivit BBC – a fost „bătut şi lovit cu piciorul” de poliţie la Shanghai.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Ministrul de externe britanic James Cleverly a calificat luni aceste fapte „profund îngrijorătoare”, în timp ce un reprezentant al Downing Street 10 a condamnat arestarea „şocantă şi inacceptabilă” şi a declarat că jurnaliştii „trebuie să-şi facă munca fără să se teamă”.

Biroul premierului britanic a cerut autorităţilor chineze să-i „respecte pe cei care decid să-şi exprime punctul lor de vedere asupra situaţiei actuale”, în timp ce cetăţenii coboară în stradă pentru a se opune politicii draconice de „zero COVID” în ţară.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

„În cursul arestării sale, el a fost bătut şi lovit cu piciorul de poliţie”, a declarat BBC. Aceasta s-a produs în timp ce el lucra ca jurnalist acreditat, menţionează compania britanică de radio şi televiziune.

Ministerul de Externe chinez a contestat declaraţia BBC, susţinând că Edward Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist, potrivit DPA.