DISTRIBUIȚI

Regatul Unit a avertizat marţi China că riscă să distrugă una dintre bijuteriile economiei Asiei prin reprimarea din fosta colonia britanică Hong Kong care încalcă legea internaţională, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Întrebat despre riscul asupra cotaţiei dolarului din Hong Kong, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat: „China este dispusă să se amestece în chestiuni politice şi de autonomie şi este de asemenea probabil să reprezinte o ameninţare pe termen mai lung pentru prosperitatea economică şi modelul economic pe care Hong Kong-ul îl întruchipează”.


Citește și: Justin Trudeau exclude participarea Rusiei la summitul G7

„Realitatea tristă este că dacă China continuă pe această cale va sufoca ceea ce a fost multă vreme bijuteria din coroana economică”, a adăugat el.

„Există încă o oportunitate ca China să facă un pas înapoi, dar nu credem că este probabil să se întâmple asta”, a mai spus Raab.

Citește și: Autopsia independentă arată că George Floyd a fost UCIS prin strangulare

Hong Kong a căzut pe locul al şaselea de pe al 3-lea în ultimul clasament al centrelor financiare, potrivit indexului Z/Yen privind centrele financiare globale, după New York, Londra, Tokyo, Shanghai şi Singapore. Hong Kong era principalul hub financiar al Asiei în 2019, notează Reuters.