DISTRIBUIȚI
AP

Regatul Unit găzduieşte luni o reuniune, cu participarea miniştrilor justiţiei din peste 40 de ţări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează DPA, potrivit agerpres.

‘Ne-am adunat astăzi la Londra uniţi de singura cauză de a cere socoteală criminalilor de război pentru atrocităţile comise în Ucraina în cursul acestei invazii nedrepte, neprovocate şi ilegale’, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

‘Marea Britanie, alături de comunitatea internaţională, va continua să pună la dispoziţia Curţii Penale Internaţionale finanţare, oameni şi expertiza necesare pentru a se asigura că se va face dreptate’, a subliniat oficialul britanic.

CPI, susţinută de ONU, a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, sub suspiciunea de implicare în răpirea de copii în Ucraina.

Instanţa internaţională, cu sediul la Haga, afirmă într-un comunicat că Putin ‘este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi pentru cea de transfer ilegal de populaţie (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă’.

Acuzaţiile au fost imediat respinse de Kremlin – care nu recunoaşte jurisdicţia CPI – calificând decizia instanţei ca ‘nulă din punct de vedere juridic’.

Este pentru prima oară când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele unui lider al uneia dintre cele cinci ţări cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Procurorul CPI, Karim Khan, urmează să susţină un discurs în cadrul acestei reuniuni de la Londra, despre activitatea instanţei şi despre rolul comunităţii internaţionale în sprijinirea investigaţiilor sale.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

Înaintea acestei conferinţe, guvernul britanic a acordat noi fonduri pentru sprijin şi ajutor psihologic victimelor şi martorilor la crime şi pentru a finanţa mai mulţi experţi care să lucreze pentru CPI, extinzând posibilitatea anchetatorilor de a aduna probe.

Anul trecut, Regatul Unit a oferit un pachet de sprijin pentru CPI, care includea o finanţare suplimentară de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) şi asistenţă pentru poliţie. Ministerul britanic al Justiţiei a fost de asemenea implicat în instruirea judecătorilor ucraineni pentru a conduce procese în cazuri de crime de război, punându-şi la dispoziţie experţii.