DISTRIBUIȚI

sursa foto:  BBC

Guvernul britanic a declarat miercuri că nu doreşte reintroducerea controalelor la frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după ce va fi părăsit Uniunea Europeană în martie 2019, relatează DPA, potrivit agerpres.

Evitarea oricărui tip de infrastructură fizică la frontieră va fi prioritatea principală atunci când se va negocia singura sa zonă de graniţă cu Uniunea Europeană, a indicat Departamentul responsabil de realizarea Brexit-ului.


Anunţul este inclus într-un document publicat în cadrul unei serii de expuneri a poziţiei Marii Britanii cu privire la problemele-cheie ale Brexit, înaintea de a treia rundă de negocieri prevăzute să înceapă la 28 august.

Citeşte şi: Emmanuel Macron se simte HĂRŢUIT de paparazzi. A făcut plângere penală împotriva unui fotograf

Londra a declarat de asemenea că doreşte să menţină libertatea de circulaţie printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE. Cu toate acestea, este neclar modul în care Marea Britanie va controla intrarea cetăţenilor de alte naţionalităţi la frontiera cu Irlanda, notează DPA.

Problema legată de frontieră provoacă preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice şi de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.

„Ambele părţi trebuie să arate flexibilitate şi imaginaţie atunci când vine vorba de frontiera cu Irlanda de Nord”, a declarat o sursă guvernamentală.

„În partea de sus a listei noastre este de a conveni să nu existe o infrastructură fizică la frontieră, altfel aceasta ar însemna o întoarcere la posturile de frontieră din trecut, ceea ce este complet inacceptabil pentru Marea Britanie”, a adăugat sursa menţionată.

Citeşte şi: Rusia îşi instalează cel mai modern radar în Crimeea

Documentul cu privire la problema frontierei vine la o zi după ce Marea Britanie şi-a reiterat poziţia privind aranjamentele vamale pe termen lung cu UE.

Londra doreşte să părăsească Uniunea vamală cu UE, ceea ce i-ar permite să negocieze propriile sale acorduri comerciale cu alte ţări. La ora actuală, aceasta este prerogativa Bruxellesului şi Marea Britanie nu poate realiza niciun fel de activitate pe cont propriu în acest sens până la ieşirea sa din UE.

Guvernul britanic a propus marţi o uniune vamală temporară cu UE după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale.