DISTRIBUIȚI

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat luni că nu a avut loc nicio incursiune a forţelor navale spaniole în cursul incidentului produs la sfârşitul săptămânii trecute în apropiere de Gibraltar, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Nu a avut loc nicio incursiune. Suntem siguri de suveranitatea noastră asupra întregului Gibraltar, inclusiv a apelor teritoriale ale Gibraltarului, iar orice incursiune constituie o încălcare a suveranităţii şi nu o ameninţare la adresa acesteia”, a afirmat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.


Citește și: SUA își deschid un centru medical militar în Emiratele Arabe Unite

Guvernul teritoriului britanic a anunţat că duminică o navă militară spaniolă cu echipajul la posturile de tragere a ordonat unor vase comerciale să părăsească apele Gibraltarului. Într-o înregistrare audio, militarii spanioli pot fi auziţi cerând navelor ancorate „să părăsească apele teritoriale spaniole”. A fost înregistrat şi un membru al unui echipaj civil care solicita, ca răspuns la somaţie, confirmarea că aceasta se adresează vasului său.

Citește și: Mai mulți europarlamentari se plâng că n-au fost lăsați să intre în Venezuela

Vasele somate au rămas în port, la ordinul Autorităţii Portuare din Gibraltar, iar guvernul Gibraltarului a acuzat nava spaniolă implicată de o tentativă de „acţiune executivă” împotriva ambarcaţiunilor comerciale.