DISTRIBUIȚI

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a atribuit luni fostului preşedinte american Donald Trump responsabilitatea pentru situaţia actuală din Afganistan, întrucât – în opinia sa – acordul de pace elaborat de fosta administraţie de la Washington în 2020 nu a făcut decât „să le dea un impuls” talibanilor, relatează EFE, potrivit agerpres.

Wallace a făcut această declaraţie pentru BBC în contextul în care guvernul de la Londra încearcă să repatrieze mii de britanici şi afgani care au ajutat la misiunea sa în Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul duminică.


Citeşte şi: Victoria talibanilor în Afganistan TERFELEŞTE profund imaginea Americii – Black News

Ministrul britanic al apărării a afirmat că acordul de pace negociat de Trump anul trecut, înainte de a părăsi Casa Albă, a pus bazele retragerii trupelor americane şi celor ale aliaţilor lor, după mai bine de 20 de ani de misiune în Afganistan.

‘Zarurile au fost aruncate atunci când Donald Trump a încheiat târgul’, a afirmat Wallace, în opinia căruia actualul preşedinte american Joe Biden ‘a moştenit’ această situaţie, după finalizarea foii de parcurs pentru ieşirea SUA din Afganistan.

Citeşte şi: Serbia autorizează a treia doză de vaccin anti-COVID-19 – Black News

‘Biden a moştenit un impuls, impulsul care a fost dat talibanilor, care i-a făcut să creadă că au câştigat războiul’, a afirmat ministrul conservator britanic, insistând că prăbuşirea guvernului de la Kabul, aflat acum în mâinile talibanilor, derivă din politica externă a lui Donald Trump.

‘Seminţele a ceea ce se întâmplă acum au fost plantate înainte ca Biden să intre în funcţie. Seminţele sunt reprezentate de acordul de pace impus în grabă, care nu a fost conceput în colaborare cu comunitatea internaţională’, a adăugat Wallace, citat de EFE.