DISTRIBUIȚI

Compania americană Clearview AI, specializată în tehnologiile de recunoaştere facială, a fost condamnată în Marea Britanie la o amendă de 7,5 milioane de lire sterline (8,85 milioane de euro) şi obligaţia de a şterge datele personale ale rezidenţilor britanici, a anunţat luni autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale, informează AFP, potrivit agerpres.

Amenda sancţionează utilizarea ilegală de imagini ale unor persoane culese de pe internet şi reţelele sociale pentru a crea o bază de date mondială ce ar putea fi folosită pentru recunoaşterea facială.


Citeşte şi: Hillary Clinton A APROBAT diseminarea în presă a acuzațiilor privind aşa-zisele legături ale lui Trump cu Rusia – Black News

Autoritatea britanică ICO (Information Commissioner’s Office) a ordonat de asemenea Clearview AI să înceteze strângerea şi utilizarea datelor personale ale cetăţenilor britanici disponibile public pe internet şi să le şteargă pe cele pe care le-a cules deja.

Potrivit ICO, compania a strâns peste 20 miliarde de fotografii ale unor feţe umane de peste tot în lume pentru a crea o bază de date, fără informarea sau consimţământul persoanelor respective.

Clearview AI le propune clienţilor săi, printre care poliţia, un serviciu ce permite găsirea imaginilor online ale unei persoane, subliniază ICO.

‘Chiar dacă Clearview AI nu mai propune serviciile sale organizaţiilor din Marea Britanie, compania are clienţi în alte ţări’, astfel încât ‘continuă să utilizeze datele personale ale unor rezidenţi britanici’, arată ICO într-un comunicat.

Citeşte şi: Cel puţin şapte morţi după declanşarea unui incendiu pe un feribot în Filipine – Black News

Clearview AI a acceptat recent să nu mai vândă bazele sale de date biometrice unor companii din SUA, iar împotriva sa au fost începute proceduri în unele ţări europene.

Autoritatea italiană pentru protecţia datelor personale a aplicat Clearview AI o amendă de 20 milioane de euro în martie trecut pentru instaurarea ‘supravegherii biometrice a persoanelor aflate pe teritoriul italian’. Autoritatea italiană a mai precizat că a ‘ordonat companiei să şteargă datele referitoare la persoane aflate în Italia’.