DISTRIBUIȚI
© REUTERS/Toby Melville

Londra a repetat luni că reluarea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE „nu are sens” în lipsa unei schimbări de poziţie a Celor 27, declarându-se totuşi deschisă la „intensificarea” discuţiilor propusă de Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Summitul UE de săptămâna trecută „nu a lăsat nicio bază pentru ajungerea la un acord”, a declarat ministrul Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, în Parlament.


Citește și : Trump vrea ‘să-i cumpere’ pe fermieri: Guvernul SUA le acordă subvenții record înainte de alegeri

„Nu are niciun sens să continuăm să negociem. Atâta timp cât UE îşi menţine poziţia, astfel de discuţii nu vor avea sens”, a adăugat el.

El a salutat totuşi declaraţiile negociatorului şef european Michel Barnier, care s-a declarat pe Twitter „disponibil pentru intensificarea discuţiilor (…) pe baza textelor juridice”.

„Evident, trebuie să ne asigurăm că lucrăm pe baza intensificării pe care ei o propun. Prefer să privesc spre viitor cu optimism şi spre trecut cu mânie”, a mai spus Gove.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Deja foarte dificile, negocierile comerciale s-au înveninat şi mai mult joi, notează AFP, când reprezentanţii Celor 27 reuniţi în Consiliul European au cerut concesii din partea Londrei, precizând în acelaşi timp că vor să continue convorbirile pentru încheierea unui acord de liber schimb înaintea sfârşitului acestui an.

A doua zi, Boris Johnson a apreciat că discuţiile sunt „terminate”, fără o „schimbare fundamentală” de abordare din partea UE.