DISTRIBUIȚI
REUTERS

Logodnica turcă a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018 la consulatul ţării sale la Istanbul, a cerut luni „pedepsirea fără întârziere” a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, după ce serviciile de informaţii americane au publicat un raport conform căruia acesta din urmă ar fi aprobat uciderea disidentului, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

„Este esenţial ca prinţul moştenitor, care a ordonat uciderea brutală a unui om nevinovat, să fie pedepsit fără întârziere”, a scris Hatice Cengiz într-un comunicat. „Dacă nu va fi pedepsit, acest lucru va rămâne permanent ca un semnal că principalul vinovat poate scăpa nepedepsit pentru crima sa, ceea ce ne va pune în pericol pe toţi şi va fi o pată pe obrazul omenirii”, afirmă logodnica jurnalistului.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

„Guvernele din lumea întreagă, începând cu administraţia (preşedintelui american Joe) Biden, trebuie să-şi pună întrebarea dacă sunt gata să-i strângă mâna unei persoane a cărei vinovăţie (…) a fost atestată, fără a fi pedepsită”, mai spune Hatice Cengiz.

SUA au făcut public vineri un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit, supranumit „MBS”, a „validat” o operaţiune care viza „capturarea sau uciderea” lui Khashoggi. Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia, anunţând în schimb tot vineri interzicerea vizei şi blocarea averilor în SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Riadul a afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate.