DISTRIBUIȚI
afp

Logodnica turcă a jurnalistului Jamal Khashoggi, asasinat de agenţi saudiţi la Istanbul, a afirmat vineri că „nimeni nu are dreptul să îi ierte pe ucigaşii săi”, după gestul de clemenţă anunţat de copiii defunctului, potrivit AFP, transmite și agerpres.

„Capcana care i-a fost întinsă şi uciderea sa odioasă nu au termen de prescripţie şi nimeni nu are dreptul să îi ierte pe criminalii săi. Nu ne vom opri până când nu i se va face dreptate lui Jamal”, a scris pe Twitter logodnica sa, Hatice Cengiz.


Citeşte şi: Bulgaria îşi redeshide graniţele pentru cetăţenii UE

Jamal Khashoggi, critic al regimului saudit după ce i-a fost apropiat, a fost asasinat, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăţi la 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, unde s-a dus pentru a recupera un document.

Copiii săi au declarat vineri că „îi vor ierta” pe asasinii tatălui său, un anunţ care ar urma să le permită acuzaţilor să scape de pedeapsa cu moartea, potrivit unor analişti.

Autorităţile saudite nu au reacţionat public la acest anunţ.

La capătul unui proces opac în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte, iar alţi trei la pedepse cu închisoarea pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi. 11 persoane au fost inculpate în total.

Citeşte şi: Iordania ameninţă Israelul în cazul în care va continua anexarea

Verdictul, pronunţat în decembrie, a fost calificat drept o „parodie de justiţie” de către organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.

După ce au negat asasinatul, autorităţile de la Riad au afirmat că acesta a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri şi fără ordine de la înalţi oficiali.

Însă responsabili turci şi americani l-au desemnat pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit MBS, ca fiind cel care a comandat crima.