DISTRIBUIȚI
afp

Logodnica turcoaică a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în clădirea consulatului ţării sale din Istanbul la începutul lui octombrie, a criticat răspunsul preşedintelui american Donald Trump la uciderea lui Khashoggi, îndemnându-l să nu-i permită Riadului să muşamalizeze cazul, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

„Sunt extrem de dezamăgită de atitudinea adoptată până acum de liderii politici din numeroase ţări, începând cu SUA”, a declarat Hatice Cengiz, în turcă, în timpul unei eveniment comemorativ desfăşurat luni seara la Londra.


Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

„Trebuie ca preşedintele Trump să ajute să fie dezvăluit adevărul şi să se facă dreptate. Preşedintele Trump nu trebuie să permită ca uciderea logodnicului meu său fie muşamalizată”, a adăugat ea într-o înregistrare video difuzată de mass-media britanice.

Potrivit lui Hatice Cengiz, „regimul saudit ştie unde se află trupul” lui Jamal Khashoggi, care rămâne de negăsit. Ea le-a cerut „criminalilor diabolici şi laşilor stăpâni politici ai acestora” să dea socoteală.

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit de 59 de ani critic la adresa regimului de la Riad şi care colabora cu The Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie în clădirea consulatului Arabiei Saudite, unde s-a dus pentru a obţine un document ce i-ar fi permis să se însoare cu logodnica sa turcoaică.

După ce a afirmat iniţial că jurnalistul în vârstă de 59 de ani a ieşit în viaţă din consulat, Riadul a recunoscut apoi că acesta a murit, însă a avansat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticismul Turciei şi Occidentului. Guvernul saudit a evocat întâi o „ceartă” care s-a încheiat prost, pentru a susţine apoi că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni „neautorizate” de care prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman nu a fost informat.

Pentru prima dată procurorul general al Arabiei Saudite, Saoud ben Abdallah Al-Muajab, a declarat săptămâna trecută că uciderea jurnalistului a fost „premeditată”. Marţea aceasta, potrivit AFP, el s-a deplasat la consulatul saudit de la Istanbul în cadrul anchetei asupra uciderii lui Khasjoggi.

Citeşte şi: Seism foarte puternic în Noua Zeelandă (VIDEO). Parlamentul şi-a suspendat activitatea

Saoud ben Abdallah Al-Muajab s-a deplasat la consulat după ce a avut luni o întrevedere cu procurorul general al Turciei, Irfan Fidan, pentru a doua oară în numai două zile. Potrivit postului de televiziune turc TRT Haber, procurorul saudit i-a cerut omologului său turc un schimb complet de informaţii cu privire la elementele care figurează în dosarul anchetei turce, însă cererea lui a fost respinsă. La rândul său, procurorul turc a chestionat autorităţile saudite cu privire la locul unde se află trupul lui Khashoggi.

Potrivit presei turce, corpul jurnalistului a fost dezmembrat de agenţi saudiţi.

Această crimă a suscitat un val de critici la nivel internaţional împotriva acestui puternic regat petrolier, însă Donald Trump a avertizat la 20 octombrie că suspendarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită ar submina locurile de muncă americane.