DISTRIBUIȚI
Romania Insider

Măştile ar trebui purtate chiar şi acasă atunci când sunt prezente persoane care nu locuiesc acolo, a recomandat joi responsabilul pentru sănătate din regiunea spaniolă Madrid, chiar dacă a recunoscut că nu există nicio modalitate de a pune în aplicare o astfel de recomandare, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Spania are deja regulile cele mai stricte în Europa în materie de purtare a măştii. La Madrid, acestea sunt obligatorii peste tot în public, cu excepţia cazurilor în care oamenii se află în spaţii deschise şi pot păstra între ei o distanţă de 1,5 metri. În cea mai mare parte a ţării, măştile trebuie purtate în spaţii publice indiferent de distanţele de siguranţă, dar până în prezent nu au fost impuse reguli privind purtarea lor acasă.


Citește și : SUA confirmă peste 60.000 de cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore

„Recomandăm, ca precauţie, purtarea măştilor în spaţii private atunci când în acestea au loc întâlniri sau reuniuni de persoane care nu locuiesc împreună”, a spus Enrique Ruiz Escudero, responsabilul de sănătate din regiunea Madrid, într-o conferinţă de presă.

„Considerăm că acest lucru este important, întrucât majoritatea focarelor epidemice apar în cadrul reuniunilor de familie sau întâlnirilor cu prietenii, ori la sărbători ce reunesc oameni care nu locuiesc împreună”, a explicat el.

Oficialul spaniol a spus că ţine de responsabilitatea fiecărui cetăţean să poarte mască la reuniunile private, adăugând că majoritatea locuitorilor Madridului poartă mască în spaţii deschise, chiar şi fără ca aceasta să fie obligatorie.

Madridul a fost una din regiunile cel mai sever afectate de pandemia de COVID-19, dar în ultimele săptămâni a raportat mai puţine cazuri de contaminare cu noul coronavirus decât Catalonia şi Aragon, unde au fost înregistrate cele mai multe focare.

Citește și : Pompierii greci continuă lupta cu incendiile din Peloponez

Regiunea insulelor Canare – populară destinaţie turistică, singura regiune din Spania unde măştile nu sunt obligatorii în spaţii deschise dacă oamenii pot păstra o distanţă de securitate – a distribuit un videoclip cu un mesaj similar. La finalul videoclipului, care arată o reuniune de familie cu îmbrăţişări de ziua de naştere a bunicului, unul dintre cadouri se dovedeşte a fi un aparat respirator. Un mesaj afişat pe ecran afirmă că o simplă reuniune de familie poate să aducă drept ”cadou” 40 de zile în comă sau chiar moartea.