DISTRIBUIȚI

Europenii au opinii împărţite despre China, cu francezii majoritar neîncrezători, în timp ce locuitorii ţărilor din estul şi sudul Europei sunt mult mai entuziaşti, potrivit unui studiu publicat joi şi preluat de AFP, potrivit agerpres.

Gigantul asiatic, care a cunoscut în ultimii 40 de ani un formidabil avânt economic şi devenit a doua putere din lume după SUA, suscită reacţii foarte diferite.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

În Europa de Vest, doar circa o treime dintre locuitori au o părere pozitivă despre China: în Franţa (33%), în Germania (34%) şi în Regatul Unit (38%), potrivit unui raport al cabinetului american Pew Research Center.

Entuziasmul este mult mai puternic în ţările situate în estul continentului, precum Lituania (45%) şi Polonia (47%), dar mai ales în Bulgaria (55%) şi în Ucraina (57%), naţiuni unde China a investit mult.

Grecia se remarcă de asemenea printr-un nivel ridicat de opinii pozitive (51%), economia greacă beneficiind de investiţii masive ale întreprinderilor chineze când se confrunta cu criza economică.

Dimpotrivă, păreri foarte proaste despre China au suedezii (doar 25% au opinii pozitive), potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 38.000 de persoane în 34 de ţări ale lumii.

Relaţiile dintre Suedia şi China s-au deteriorat după arestarea editorului suedez de origine chineză Gui Minhai, care publica la Hong Kong cărţi cu conţinut obscen despre liderii chinezi.

Beijingul a acuzat de asemenea poliţia suedeză că a maltratat turişti chinezi în 2018, după expulzarea acestora dintr-un hotel din Stockholm unde nu aveau rezervare, caz luat în derâdere în Suedia.

La nivel global, cele două extreme se află în Rusia (71% de opinii favorabile), vecină a Chinei şi partener apropiat, şi în Japonia (14% opinii favorabile), ţară care are dispute teritoriale şi istorice cu Beijingul.

În Africa, în cele câteva ţări incluse în sondaj, opiniile favorabile sunt majoritare, cu un maxim în Nigeria (70%) şi un nivel ceva mai scăzut în Kenya (58%).

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

În ceea ce priveşte SUA, putere rivală a gigantului asiatic cu care este angajată într-un război comercial, impresiile pozitive sunt rare (26%).

În Canada, doar 27% dintre intervievaţi au o părere bună despre China, cifră care ar avea legătură cu criza provocată de arestarea anul trecut, la Vancouver, a unei directoare a grupului chinez Huawei, la cererea SUA.