DISTRIBUIȚI
imagenesmy.com

Locuitorii Republicii El Salvador îşi aleg duminică al şaselea preşedinte de la încheierea, în 1992, a războiului civil care le-a însângerat ţara vreme de 12 ani. În actualul scrutin se vor confrunta doi „tineri lupi” ai politicii, pentru un mandat prezidenţial de cinci ani, care nu poate fi reînnoit, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit ultimelor sondaje autorizate, realizate cu două săptămâni înainte de scrutin, fostul primar al oraşului San Salvador, Nayib Bukele (37 de ani), se clasează în fruntea cursei, sub drapelul partidului conservator Marea Alianţă pentru Unitate (Gana). El este urmat îndeaproape de extrem de bogatul om de afaceri Carlos Calleja (42 de ani), susţinut de partidul de dreapta Alianţa Republicană Naţionalistă (Arena), majoritară în Parlament.


Citește și : Asociaţia Mondială a Operatorilor în Comunicare Mobilă pune la cale mazilirea Huawei

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Sanchez Ceren, el riscă să-şi vadă succesorul pierzând: candidatul partidului de stânga Frontul de Eliberare Natională Farabundo Martí (FMLN), fostul ministrul de externe Hugo Martinez, se află în sondaje pe un umilitor loc trei, după un deceniu în care fosta gherilă s-a aflat la putere.

Urnele de vot se vor deschide la orele locale 07:00 (13:00 GMT). Potrivit sondajelor, cel puţin jumătate dintre cei 5,2 milioane de alegători înscrişi ar urma să-i acorde votul de încredere lui Nayib Bukele, pentru a stăvili violenţa bandelor criminale şi sărăcia.

Începând de vineri seara, salvadorienii au interzis comercializarea şi consumul de alcool, până a doua zi după alegeri.

Citește și : „Vestele galbene” au apărut și în Germania! Oamenii protestează împotriva interzicerii motoarelor diesel

Un al doilea tur în care se vor confrunta cei doi candidaţi clasaţi pe primele două locuri va fi organizat la 10 martie, dacă niciun candidat nu va obţine majoritatea absolută a sufragiilor în primul tur.

Cu o rată de 51 de omucideri la 100.000 de locuitori, El Salvador este una dintre cele mai violente ţări din lume aflate în afara zonelor de război.