DISTRIBUIȚI
Twitter

Responsabili şi locuitori din insulele greceşti puternic afectate de prezenţa miilor de migranţi s-au deplasat joi la Atena pentru a protesta împotriva planului guvernului de a construi noi tabere destinate migranţilor în insulele lor, informează AFP, potrivit agerpres.

Zeci de manifestanţi din insulele Lesbos, Chios şi Samos s-au adunat în faţa Ministerului de Interne, agitând bannere cu un conţinut ostil la adresa proiectului guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis.


Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Confruntat cu o recrudescenţă a sosirilor de migranţi în insulele din Marea Egee şi cu o aglomerare a taberelor care adăpostesc migranţi în condiţii insalubre, guvernul grec a anunţat închiderea celor trei cele mai suprapopulate tabere din Lesbos, Samos şi Chios, ale căror condiţii de viaţă au fost denunţate în unanimitate.

Dar aceste tabere vor fi înlocuite cu noi centre până la jumătatea anului 2020, cu o capacitate totală de 20.000 de migranţi în cele trei insule, cărora li se adaugă cele din Leros şi Kos.

Autorităţile locale şi locuitorii din cele cinci insule resping în bloc acest proiect împotriva cărora ei deja au manifestat de mai multe ori în insule, cerând transferul imediat al majorităţii solicitanţilor de azil prezenţi în teritoriile lor.

Oamenii s-au indignat şi mai tare după ce guvernul a anunţat că terenuri le-ar putea fi rechiziţionate pentru o perioadă de 3 ani pentru a construi acolo noile centre.

‘Discuţiile nu pot dura la infinit, a venit timpul pentru a lua decizii’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas la canalul de televiziune ERT, precizând că, în cazul rechiziţionării, proprietarii vor fi despăgubiţi.

‘Suntem pregătiţi să încercăm să găsim soluţii paşnice cu condiţia ca guvernul să abandoneze aceste metode’ de rechiziţionare, a declarat guvernatorul regiunii Egeea de Nord, Constantinos Moutzouris, la Alpha TV.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Construcţia de noi tabere ar urma să înceapă în martie şi acestea ar trebui să devină operaţionale în vară, a anunţat noul ministrul pentru migraţie, Notis Mitarachi, adăugând că noile centre ar urma să adăpostească în total 20.000 de persoane pentru o perioadă de maximum trei luni. În acelaşi timp, guvernul intenţionează să accelereze examinarea cererilor de azil, a spus el.

Spre deosebire de actualele tabere, noile centre vor avea caracter ‘închis’ pentru a controla mai bine venirile şi plecările solicitanţilor de azil în insule.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR), peste 38.000 de solicitanţi de azil se înghesuie în prezent în tabere insalubre din insulele greceşti din Marea Egee, în timp ce capacitatea lor nu este decât de 6.200 de persoane.