DISTRIBUIȚI

Autorităţile greceşti au plasat în carantină un grup de localităţi musulmane în nord-estul ţării după mai multe cazuri şi un deces legate de noul coronavirus în această regiune, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Zona situată în prefectura Xanthi a fost blocată miercuri seara după constatarea unor teste pozitive asupra a nouă persoane în ultimele şase zile, a declarat presei ministrul adjunct responsabil de protecţia civilă, Nikos Hardalias.


Citește și: Capitala Finlandei intră în izolare

„Toţi locuitorii sunt izolaţi temporar acasă. Nicio excepţie nu este permisă”, a precizat el.

Punctul de declanşare al infecţiei pare să situeze în satul Echinos, locuit de 2.500 de membri ai comunităţii Pomaks. „Locuitorii din Echinos vor primi hrană şi medicamente”, a asigurat ministrul.

Un bărbat de 72 de ani, care locuieşte în Echinos, a decedat din cauza virusului, a declarat canalului de televiziune Antena primarul localităţii, Ridvan Deli.

„Mai bine să luăm măsuri acum decât să plângem mai târziu”, a spus Huseyin, primarul municipalităţii Myki.

Comunitatea Pomaks este constituită din musulmani de origine slavă care trăiesc în special în Bulgaria vecină. Ea face parte din minoritatea musulmană a Greciei care are aproximativ 110.000 de persoane stabilite în nord-estul ţării, la frontiera cu Turcia. Mulţi dintre acestea lucrează în alte ţări europene.

Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak

Potrivit televiziunii de stat elene ERT, mai multe sute de reprezentanţi ai comunităţii Pomaks care lucrau în construcţii sau pe şantiere navale s-au întors recent din Italia, Franţa, Olanda, Belgia şi Germania.

Grecia, care are 11 milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent 821 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, între care 22 de decese.