DISTRIBUIȚI
NY1

Rusia nu are dreptul de a bloca aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi, în cursul unei vizite la Kiev, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de agenţia Reuters, informează mediafax.

Întrebat despre obiecţiile formulate de Rusia, care se opune eventualei integrări a Ucrainei în NATO, Lloyd Austin a răspuns: „Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra deciziilor NATO privind admiterea de noi membri”.


Citește și: Un consilier guvernamental britanic consideră ESENŢIALĂ accelerarea administrării dozei BOOSTER

„După cum am spus mai devreme, Ucraina are dreptul de a decide asupra propriei politici externe şi ne aşteptăm să facă acest lucru fără interferenţe externe”, a afirmat şeful Pentagonului.

În plus, Lloyd Austin a acuzat Rusia că a declanşat conflictul militar separatist din estul Ucrainei şi că reprezintă un obstacol pentru soluţionarea crizei.

În contextul amplificării tensiunilor cu Rusia, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a evidenţiat acum câteva luni importanţa admiterii Ucrainei în Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO. „Ar fi un semnal real adresat Rusiei”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

Rusia se opune vehement aderării Ucrainei şi Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică.

Citește și: ONU: Sancţiunile împotriva Iranului ameninţă dreptul fundamental la sănătate al iranienilor