DISTRIBUIȚI

Liz Truss, unul din cei doi candidaţi la postul de premier al Marii Britanii, a fost acuzată că riscă o înrăutăţire a relaţiilor diplomatice cu Franţa după ce a spus că ‘juriul încă deliberează’ în privinţa preşedintelui Emmanuel Macron, transmite DPA, potrivit agerpres.

Truss, actual ministru de externe, a răspuns la o întrunire de campanie a Partidului Conservator joi, la Norwich, că nu este decisă dacă preşedintele francez este ‘prieten sau duşman’.


Citeşte şi: UE se teme să nu-şi piardă voinţa de a sprijini Ucraina – Black News

Mai multe probleme au afectat relaţiile franco-britanice în lunile din urmă, printre care traversările migranţilor pe Canalul Mânecii şi haosul creat în sezonul turistic în portul Dover, pentru care Truss a dat vina pe lipsa de personal francez la controlul paşapoartelor.

La întrunirea de la Norwich, Truss şi rivalul său Rishi Sunak au fost supuşi unei serii rapide de întrebări şi răspunsuri. Gazda evenimentului, Julia Hartley-Brewer, a întrebat-o pe Truss: ‘Preşedintele Macron, prieten sau duşman?’.

‘Juriul deliberează’, a răspuns ea, în aplauze zgomotoase. ‘Însă, dacă aş deveni prim-ministru, l-aş judeca după fapte, nu după vorbe’.

La aceeaşi întrebare, Sunak răspunsese rapid ‘prieten’.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a avertizat că replica lui Truss, care poate fi considerată ca riscând o tensionare a relaţiilor cu Franţa, arată ‘o lipsă teribilă şi îngrijorătoare de judecată’.

Fostul ministru conservator Gavin Barwell a pus şi el sub semnul întrebării remarca, comentând pe Twitter: ‘Aş fi crezut că ministrul de externe este conştient că suntem într-o alianţă militară cu Franţa’.

Într-un alt moment al întrunirii, Truss a recunoscut că, dacă ar avea de ales între a se baza pe Franţa sau pe China pentru expertiza în domeniul nuclear, ar alege Franţa.

Aceste răspunsuri vin după ce Liz Truss a distanţat Marea Britanie de perspectiva unui proiect de a face parte dintr-o comunitate politică europeană mai largă, în care ar fi implicate şi state din afara UE, precum Regatul Unit, după o întâlnire între Boris Johnson şi preşedintele francez în iunie.

Palatul Elysee a insistat că Johnson exprimase interes faţă de idee, însă Truss a negat ulterior că Regatul Unit ar fi fost vreodată de acord cu o astfel de propunere: ‘Nu este adevărat. Nu cunosc cuvintele exacte pe care preşedintele Macron le-a folosit, dar noi nu am convenit asupra acestui subiect’.

Întrebată dacă susţine ‘comunitatea lui (Macron) politică şi economică’, ea a răspuns: ‘Nu’.

Citeşte şi: Haga va cere o derogare temporară de la sancțiunile UE împotriva Rusiei – Black News

În iulie, Truss a afirmat că aglomeraţiile cu care s-au confruntat turiştii în portul Dover au fost din vina autorităţilor franceze şi că ar fi fost ‘pe deplin evitabile’.

Un politician francez a acuzat Brexit-ul pentru haosul creat. Pierre-Henri Dumont, deputat din Calais al partidului Republicanii, a declarat la BBC că problemele din portul Dover vor reapărea: ‘Acestea sunt consecinţele Brexit-ului. Trebuie să facem mai multe controale decât înainte’, a explicat el.