DISTRIBUIȚI
Liz Truss

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, transmite DPA, potrivit agerpres.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru a sprijini Ucraina pe termen lung, căci angajamentul nostru este de a apăra libertatea şi democraţia”, a afirmat ea. „Acum nu este timpul să ne mulţumim doar cu atât. Nu ar trebui să se vorbească despre încetarea focului sau liniştirea lui Putin”, a spus ea, referindu-se la războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.


Citește și : Putin i-a spus cancelarului Austriei că acuzaţiile privind criza alimentară sunt ‘lipsite de fundament’

„Trebuie să ne asiguram că Ucraina câştigă, că Rusia se retrage şi că nu vom mai vedea niciodată acest tip de agresiune rusă”, a declarat Truss după întâlnirea cu ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky. „Trebuie să ne asigurăm că bravul popor ucrainean are armele necesare pentru a se apăra”, a subliniat Liz Truss.

Cehia a fost prima ţară care a trimis tancuri Ucrainei, a remarcat ea, dezminţind informaţiile potrivit cărora ar exista înţelegeri tacite între membrii NATO ca să nu trimită arme grele în Ucraina de teama că acest lucru ar duce la o confruntare directă cu Rusia.

Astfel de informaţii nu se bazează pe realitate, a completat Lipavsky, adăugând că sprijinul militar pentru Kiev a venit din partea unor state individual şi nu a făcut parte dintr-un efort comun al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit DPA.

Citește și : Iranul va lua ‘măsuri punitive’ împotriva Greciei în legătură cu confiscarea petrolului iranian de pe o navă (presă)