DISTRIBUIȚI

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a fost acuzată că a întârziat publicarea raportului anual al Ministerului de Externe privind drepturile omului, deoarece ar putea conţine critici la adresa situaţiei drepturilor omului din Rwanda, relatează The Guardian, potrivit agerpres.

Versiunea din acest an a analizei anuale a modului în care Marea Britanie percepe situaţia drepturilor omului din alte ţări trebuia să fie publicată înainte de vacanţa de vară a Parlamentului. În prezent, aceasta este cea mai întârziată versiune de când analiza a fost lansată de fostul ministrul de Externe Robin Cook, în urmă cu 21 de ani.


Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

Impasul ar putea fi o încercare de a anula criticile la adresa Rwandei, unde guvernul doreşte să-i expulzeze pe migranţi şi solicitanţi de azil. Un alt motiv ar fi faptul că Truss se concentrează pe cursa către Downing Street, unde este favorită clară în faţa lui Rishi Sunak.

Truss a declarat că sprijină şi va extinde controversata politică din Rwanda.

Documentele instanţei au arătat că Înaltul Comisar al Regatului Unit în Rwanda a avertizat împotriva planului, deoarece Londra ”a fost acuzată că a recrutat refugiaţi pentru a conduce operaţiuni armate în ţările vecine”.

Raportul întârziat privind drepturile omului al Ministerului britanic de Externe ar trebui să includă şi alte critici la adresa Rwandei. Ultima ediţie, publicată în iulie 2021, preciza că ”vocile critice au continuat să se confrunte cu restricţii severe” în ţară. De asemenea, a condamnat moartea unui activist pentru reconciliere, Kizito Mihigo, aflat în custodia poliţiei.

Au existat studii de caz periodice privind Rwanda în toate rapoartele din 2011 până în 2014, cu numeroase critici la adresa abuzurilor şi restricţiilor.

”În cel mai bun caz, acesta este un alt exemplu al modului în care afacerile guvernamentale s-au oprit în timp ce Liz Truss este angajată în competiţia ei aprigă cu Rishi Sunak. În cel mai rău caz, bănuiesc că este o încercare cinică a ministrului de Externe de a amâna controlul asupra a ceea ce spune raportul despre Rwanda. Oricum, nu există niciun motiv întemeiat pentru această întârziere fără precedent”, a declarat Lord Wood of Anfield, un laburist şi membru al comitetului pentru relaţii internaţionale Lords.

În iulie, Ministerul de Externe i-a spus deputatului laburist Tulip Siddiq că raportul care acoperă drepturile omului la nivel mondial în 2021 va fi publicat înainte de vacanţa parlamentară.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

Raportul, care reflectă punctul de vedere al Marii Britanii asupra relatărilor privind drepturile omului din anul calendaristic precedent, a fost publicat în trecut în perioada martie-iunie. În timpul conducerii Partidului Laburist, raportul a fost ocazional publicat chiar şi mai devreme, la sfârşitul anului vizat.

”Vom publica raportul anual privind drepturile omului şi democraţia în timp util”, a afirmat, joi seara, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.