DISTRIBUIȚI
Sputnik

Fostul preşedinte rus şi actual număr doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că livrarea de arme către Ucraina va „distruge” relaţia cu Rusia, informează luni France Presse şi Interfax, potrivit agerpres.

„Israelul pare să se pregătească să livreze arme regimului de la Kiev. Este un pas foarte imprudent. El va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”, a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei pe contul său de Telegram.


Citeşte şi: Greva CONTINUĂ la TotalEnergies (VIDEO)! Guvernul francez cere greviştilor ‘să nu blocheze ţara’ – Black News

Dacă o astfel de decizie este într-adevăr luată, Israelul ar avea „motive să-i declare pe Bandera şi Şuhevici eroii săi”, a adăugat el, citat de portalul de ştiri proguvernamental life.ru.

Medvedev se referea la controversaţii Stepan Bandera şi Roman-Taras Şuhevici, văzuţi de unii ucraineni drept eroi care au luptat pentru independenţă, iar de alţii, criminali de război antisemiţi, implicaţi în uciderea a până la 100.000 de evrei şi polonezi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Potrivit mass-media, ministrul israelian al diasporei, Nahman Shai, a declarat că ţara sa ar trebui să înceapă să ofere asistenţă militară Ucrainei, pe măsură ce Iranul ar fi furnizat rachete balistice Rusiei, aminteşte agenţia de presă rusă Interfax.

În mai, potrivit relatărilor, Israelul nu a permis Berlinului să furnizeze Ucrainei rachete antitanc fabricate în Germania cu tehnologie israeliană şi sub licenţă israeliană. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării israelian a spus atunci că ţara sa va furniza Ucrainei doar echipamente militare neletale.

În postarea sa, Medvedev a reînnoit acuzaţiile de „nazism” la adresa Ucrainei, una dintre justificările prezentate de Moscova pentru a explica invazia împotriva vecinului său, notează France Presse.

Întrebată despre aceste comentarii, o purtătoare de cuvânt a premierului israelian Yair Lapid a declarat că afirmaţiile lui Medvedev nu vor fi comentate de cabinetul său.

În trecut, Ucraina a cerut Israelului să o sprijine în faţa Rusiei, în contextul în care autorităţile israeliene şi ruse menţin relaţii strânse.

Citeşte şi: Macron îndeamnă Berlinul la ‘solidaritate’ europeană – Black News

Autorităţile israeliene şi-au limitat până acum cooperarea cu Ucraina la ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a menaja relaţia lor cu Moscova, notează France Presse.

Israelul a devenit de asemenea un refugiu pentru criticii Kremlinului şi chiar celebrităţi ruse s-au mutat acolo de la ofensiva Rusiei din 24 februarie împotriva vecinului său.