DISTRIBUIȚI

Rusia a trimis sâmbătă noi componente ale sistemului său de rachete S-400 la o bază militară din apropiere de Ankara, capitala Turciei, a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării turc, informează dpa, potrivit agerpres.

„Livrarea sistemelor de rachete cu rază lungă de acţiune S-400 a fost reluată astăzi (sâmbătă – n.r.). Patru avioane ruseşti care transportau componente S-400 au aterizat pe aeroportul Murted, de la periferia Ankarei”, a precizat ministerul turc, care a postat o fotografie cu nava rusă.


Citește și : Cel puţin 26 de morţi şi 56 de răniţi în asediul unui hotel din oraşul somalez Kismayo

Primele componente ale sistemului rusesc de rachete S-400 au fost livrate vineri, autorităţile de la Ankara sfidând ameninţările cu sancţiunile formulate de SUA.

Deocamdată nu este clar când va fi instalat şi când va deveni operaţional acest sistem, notează dpa.

Turcia ar deveni primul stat membru al NATO care să opereze sistemul rusesc. De altfel, Alianţa Nord-Atlantică a avertizat încă de vineri Turcia cu privire la „potenţiale consecinţe” legate de achiziţionarea sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400.

Citește și : Ursula von der Leyen susţine ideea înfiinţării unei bănci pentru investiţii ecologice

Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi a programului de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.