DISTRIBUIȚI
Twitter

Un ajutor umanitar capabil să asigure „nevoile urgente” pentru cel puţin 50.000 de persoane a fost trimis joi spre regiunea Minbej, în nordul Siriei, fiind expediat pentru prima oară din teritoriile controlate de către regimul sirian, a anunţat ONU, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Situaţia în regiunea Minbej ilustrează complexitatea conflictului care devastează Siria din 2011. Oraşul este controlat de către o miliţie aliată forţelor kurde şi găzduieşte trupe americane şi franceze, prezente în Siria în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste, condusă de SUA.


Citește și : Turcia: Erdogan depune plângere împotriva unei opozante pe care o acuză că l-a „insultat”

Forţe guvernamentale siriene sunt desfăşurate în împrejurimile oraşului, după ce fuseseră chemate în ajutor de către miliţia kurdă a Unităţilor pentru apărarea poporului (YPG), în faţa ameninţării unei ofensive din partea Turciei vecine.

Cele 37 de camioane trimise joi au fost închiriate de către Naţiunile Unite şi Semiluna Roşie arabă siriană, a anunţat într-un comunicat Biroul de coordonare a problemelor umanitare al ONU (Ocha). Ajutorul este destinat oraşului „Minbej şi regiunilor învecinate”, a precizat el.

Produsele alimentare „vor acoperi necesităţile a 50.000 de persoane timp de aproape 30 de zile şi cosumabilele medicale – medicamente care pot salva vieţi – sunt suficiente pentru îngrijirea a 81.000 de persoane”, a afirmat Ocha.

Acest ajutor constă de asemenea în livrarea a 10.000 de cuverturi, 5.000 de ghiozdane pentru elevi, îmbrăcăminte de iarnă şi 765 de cutii conţinând produse nutritive pentru prevenirea şi tratarea malnutriţiei, conform biroului.

„Este pentru prima oară când reuşim să livrăm ajutor la Minbej prin Alep”, important oraş în nordul Siriei, aflat sub controlul guvernului şi situat la două ore de drum de Minbej, a precizat într-un comunicat coordonatorul umanitar al ONU în Siria, Fran Equiza.

El a salutat „colaborarea şi sprijinul tuturor părţilor în sector” care au făcut posibilă livrarea, subliniind că este vorba de „un proces îndelungat şi complicat din cauza circumstanţelor din teren”.

Citește și : Lupta împotriva islamiștilor în Siria „este departe de a fi terminată”, afirmă un general american

În faţa ameninţărilor Ankarei şi a anunţului făcut de Washington privind dezangajarea grosului trupelor sale desfăşurate în Siria pentru a proteja forţele kurde împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic, minoritatea kurdă a început o apropiere de Damasc, angajând negocieri asupra viitorului regiunilor sale semiautonome.

Potrivit Programului alimentar mondial (PAM), Siria cunoaşte o „insecuritate alimentară generalizată” şi 6,5 milioane de persoane sunt incapabile să-şi asigure nevoile alimentare.

Declanşat în martie 2011, în urma reprimării manifestaţiilor de către putere, conflictul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.