DISTRIBUIȚI
The Kyiv Independent

Sute de lituanieni s-au asociat pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina, în semn de solidaritate cu țara vecină aflată anterior sub dominația Moscovei, scrie Reuters, informează mediafax.

Aproximativ 3 milioane de euro au fost strânse în doar trei zile – din cele 5 milioane de euro necesare – în mare parte în sume mici, potrivit Laisves TV, un post de televiziune lituanian pe internet care a lansat campania.


Citește și : Putin i-a spus cancelarului Austriei că acuzaţiile privind criza alimentară sunt ‘lipsite de fundament’

„Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu s-a gândit că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să fie mai bună”, a declarat Agne Belickaite, în vârstă de 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat ce a fost lansată strângerea de fonduri.

„Fac donații pentru a cumpăra arme pentru Ucraina de ceva vreme. Și o voi face până la victorie”, a declarat ea pentru Reuters, adăugând că a fost motivată în parte de temerile că Rusia ar putea ataca Lituania.

Drona s-a dovedit eficientă în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziționarea ei este orchestrată de Ministerul Apărării din Lituania, care a declarat pentru Reuters că intenționează să semneze săptămâna viitoare o scrisoare de intenție pentru a cumpăra aparatul din Turcia.

Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar în ultimii ani și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Lotul respectiv a fost livrat la începutul lunii martie.

„Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva de genul Bayraktar. Este fără precedent, este de necrezut”, a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV.

Citește și : Iranul va lua ‘măsuri punitive’ împotriva Greciei în legătură cu confiscarea petrolului iranian de pe o navă (presă)

Majoritatea armelor grele pe care țările NATO le-au trimis până acum Ucrainei sunt arme de fabricație sovietică aflate încă în stocurile statelor membre NATO din Europa de Est, dar unele au început recent să furnizeze armament de producție occidentală.

„În timp ce guvernele celor mai mari țări din lume deliberează la nesfârșit … societatea lituaniană pur și simplu se adună și este pe cale să strângă 5 milioane de euro și să cumpere drona – ceea ce reprezintă un mesaj impresionant pentru lume”, a declarat Belickaite.