DISTRIBUIȚI
Tumblr

Principala deficienţă a sistemului de securitate al Lituaniei este absenţa unui plan clar de apărare care să definească modul în care instituţiile publice şi de stat ar trebuie să răspundă în cazul unei posibile agresiuni, a declarat Vytautas Zukas, consilier şef al preşedintelui, cu ocazia unei conferinţe organizate miercuri la parlamentul de la Vilnius, transmite Xinhua, potrivit agerpres.

În acest moment, ‘avem doar un plan pentru apărare armată, pe câtă vreme lipseşte un plan care ar defini răspunsul instituţiilor publice şi de stat la o posibilă agresiune militară’, a afirmat Zukas. ‘Nu avem un plan care să stabilească cu precizie rolul rezistenţei civile nearmate’, a adăugat Vytautas Zukas, fostul şef al forţelor armate lituaniene.


Citește și : Ion Chicu, candidatul propus de Dodon pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

În viziunea sa, contribuţia fiecărui cetăţean este esenţială pentru apărarea eficientă a unui stat.

Potrivit consilierului prezidenţial, în viitorul apropiat va trebui pus la punct un plan care să definească rolul rezistenţei civile şi la a cărui pregătire trebuie să ia parte ‘toate instituţiile responsabile’.

Conferinţa de miercuri de la Vilnius s-a axat pe definirea statutului şi rolului organizaţiilor publice în sistemul naţional de apărare.

Citește și : Florence Parly: Statele europene ar trebui să constituie un ‘pilon’ în cadrul NATO