DISTRIBUIȚI

Lituania a anunţat vineri că şi-a rechemat ambasadorul de la Beijing pentru consultări, într-un dosar legat de prima reprezentanţă diplomatică taiwaneză din Europa care foloseşte numele insulei Taiwan, ceea ce China consideră o provocare pentru revendicarea suveranităţii sale asupra teritoriului respectiv, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul de Externe lituanian a precizat că ambasada sa din China funcţionează normal, în pofida rechemării ambasadorului în ţară.


Citeşte şi: ATAC cu CUŢITUL într-un mall din Noua Zeelandă – Black News

Taiwanul a declarat în iulie că misiunea sa la Vilnius se va numi ‘Biroul de reprezentare taiwanez în Lituania’. Alte misiuni taiwaneze din Europa şi Statele Unite utilizează numele oraşului Taipei, pentru a evita o referire la insula Taiwan însăşi.

La 10 august, China a solicitat Lituaniei să-şi retragă ambasadorul de la Beijing şi a făcut cunoscut faptul că-şi va rechema ambasadorul de la Vilnius.

Citeşte şi: POTOP în SUA! Cel puţin 44 de oameni au murit în New York – Black News

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu şeful diplomaţiei lituaniene pe 21 august, convenind ‘acţiuni bilaterale coordonate’ pentru a ajuta Lituania să reziste presiunilor din partea Chinei, au menţionat autorităţile de la Vilnius.

Beijingul consideră că Taiwanul – cea mai delicată problemă teritorială a sa – face parte din ‘o singură Chină’ şi autorităţile chineze se arată constant iritate de orice măsuri care ar putea sugera că insula este o ţară separată, adaugă Reuters.