DISTRIBUIȚI
A Chinese flag flutters in front of the Great Hall of the People in Beijing, China, May 27, 2019. REUTERS/Jason Lee

Lituania şi-a exprimat duminică „regretul” după decizia China de a limita relaţiile diplomatice bilaterale ca urmare a instalării în capitala republicii baltice a unei ambasade „de facto” a Taiwanului, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Lituania îşi reafirmă adeziunea la politica ‘o singură China’, dar în acelaşi timp are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwan”, inclusiv prin înfiinţarea de misiuni non-diplomatice, a indicat într-un comunicat MAE lituanian.


Citește și : Nave de patrulare americane, destinate să consolideze Forţele maritime ucrainene în Marea Neagră

Ministerul de Externe chinez a anunţat puţin mai devreme o reducere oficială a relaţiilor diplomatice cu Lituania la nivelul de „însărcinat cu afaceri” în semn de protest după înfiinţarea ambasadei taiwaneze de facto la Vilnius, explicând într-un comunicat că trebuie să-şi „protejeze suveranitatea, precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”.

„‘Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez, rupând cu tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite „birou de reprezentare al Taipei”.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul obişnuiesc să se numească „Birou de reprezentare al Taipeiului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Citește și : SUA avertizează grupul de mercenari Wagner împotriva unei ingerinţe în Mali

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei vizând să izoleze Taiwanul pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.