DISTRIBUIȚI
Delfi

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a anunţat, marţi, că va demisiona dacă nu se va plasa pe unul dintre primele două locuri în primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţara sa, prevăzut pentru duminică 12 mai, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sondajele de opinie îl creditează pe Skvernelis cu a treia şansă în scrutinul prezidenţial de duminică, el reunind 17% din intenţiile de vot ale electoratului lituanian.


Citește și : Trump susţine planurile Seulului privind livrarea de ajutor alimentar umanitar Coreei de Nord

Al doilea tur de scrutin ar urma să se desfăşoare în 26 mai.

”Alegerile reprezintă o evaluare a activităţii acestui guvern şi a coaliţiei aflate la putere. Aşadar, dacă nu intru în turul doi, înseamnă că nu dispunem de încredere (din partea electoratului) pentru a ne continua activitatea”, a spus Saulius Skvernelis într-un interviu acordat Reuters.

Pe primele două poziţii în sondaje se află Ingrida Simonyte, fost ministru al finanţelor şi fostă vice-guvernatoare a băncii centrale, şi Gitanas Nauseda, un fost consilier bancar, fiecare cu aproximativ 22% din intenţiile de vot.

Skvernelis a declarat că doreşte să devină preşedinte, o funcţie semi-executivă în Lituania, pentru a susţine coaliţia sa parlamentară în perspectiva alegerilor parlamentare din 2020.

Citește și : Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentelor faţă de acordul nuclear internaţional