DISTRIBUIȚI

Parlamentul Lituaniei a prelungit marţi până la 15 ianuarie starea de urgenţă la frontiera cu Belarus şi în taberele unde sunt găzduiţi migranţi intraţi din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

Statele membre ale Uniunii Europene acuză Belarusul că încurajează migranţi ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa să treacă graniţa în UE, ca revanşă la sancţiunile economice impuse de Bruxelles regimului de la Minsk.


Citeşte şi: Trump: ‘Biden a pus în pericol relaţiile cu Regatul Unit prin înlăturarea bustului lui Churchill din Biroul Oval’ – Black News

Starea de urgenţă, instituită pe 9 noiembrie, când sute de migranţi au ridicat tabere de-a lungul frontierei Belarusului cu Polonia, le permite grănicerilor să utilizeze ‘coerciţia mentală’ şi ‘violenţa fizică proporţională’ pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă în Lituania.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat în parlament că numărul migranţilor care încearcă să treacă frontiera a scăzut.

Ministerul de Interne de la Vilnius a estimat săptămâna trecută că în Belarus se află în jur de 10.000 de migranţi ilegali. Până când aceştia vor fi returnaţi în ţările de provenienţă, există riscul ca ei să fie trimişi spre Lituania, a avertizat ministerul.

Citeşte şi: Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice – Black News

În baza stării de urgenţă, grănicerii lituanieni pot interzice orice deplasare în interiorul unei zone de 10 km până la graniţă. Migranţilor li se pot confisca telefoanele mobile, iar adunările publice în apropierea graniţei pot fi interzise.

Guvernul a renunţat marţi la propunerea de declarare a stării de urgenţă la frontiera cu Polonia, prin care urmărea să-i oprească pe traficanţi să transporte migranţi spre Germania via Polonia, după ce deputaţii au considerat măsura ca excesivă.