DISTRIBUIȚI

Lituania, ţară membră a NATO şi UE, a anunţat vineri că va acorda azil pentru 12 afgani care au lucrat ca traducători pentru forţele armate internaţionale şi se tem de represalii din partea talibanilor, după retragerea trupelor străine din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

„Acestea sunt persoane care au ajutat forţele noastre. Este o chestiune de onoare pentru ţara noastră să-i ajute în schimb”, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte.


Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

„Vom acorda azil acestor persoane”, a precizat pentru mass-media locale ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis.

Lituania a primit săptămâna aceasta o scrisoare semnată de 12 translatori afgani care au lucrat pentru trupele lituaniene în Afganistan până în 2013, în perioada când Lituania conducea o misiune de reconstrucţie în provincia Ghor (centru). În această scrisoare, afganii au insistat că pentru ei este vorba de „o chestiune de viaţă şi de moarte”.
Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a anunţat la rândul său că se fac verificări pentru a confirma că semnatarii au lucrat într-adevăr cu trupele lituaniene în Afganistan.

Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

Afganii declară că, în timp ce lucrau pentru forţele străine, ei au obţinut informaţii de la populaţia locală şi autorităţi guvernamentale, au asistat la reuniuni de informaţii, au ajutat la exerciţii de antrenament şi chiar au participat la operaţiuni militare împotriva talibanilor. Ei au atenţionat că, odată cu preluarea controlului asupra ţării de către talibani, persoanele care au lucrat cu forţele internaţionale „vor deveni prima lor ţintă”.

Săptămâna trecută, talibanii au declarat că afganii care au colaborat cu forţele străine în trecut nu au de ce să se teamă atunci când trupele internaţionale se vor fi retras, cu condiţia „să se căiască”.