DISTRIBUIȚI

Lituania, Letonia şi Polonia sunt gata să medieze între guvernul din Belarus şi opoziţie după ce alegerile prezidenţiale de duminică au declanşat proteste sângeroase, a declarat miercuri preşedintele lituanian Gintanas Nauseda, citat de Reuters, scrie agerpres.

În primul rând însă, a spus Nauseda, autorităţile din Belarus trebuie să pună capăt violenţelor împotriva protestatarilor, să elibereze demonstranţii deţinuţi şi să formeze un consiliu naţional împreună cu membrii societăţii civile care să încerce să identifice o cale de ieşire din criză.


Citește și : LUARE de OSTATICI în Domul din Milano! Poliția a intervenit rapid

„Dacă iniţiativa noastră este primită într-un mod negativ, bineînţeles, celelalte mijloace rămân în discuţie – iar asta înseamnă sancţiuni, fie la nivel european, fie la nivel naţional”, a declarat presei Nauseda la Vilnius.

Poliţia din Belarus a anunţat miercuri că a efectuat circa o mie de noi arestări în cursul nopţii şi că a făcut uz de muniţie de război marţi, în a treia zi de proteste violente de după alegerile contestate desfăşurate duminică. Forţele de securitate din Belarus au arestat circa 6.000 de persoane de duminică, dar nu se ştie câte dintre acestea se află încă în închisoare.

Miniştrii de externe ai statelor UE se vor reuni vineri în cadrul unei videoconferinţe, iar Bruxellesul a ameninţat că va adopta sancţiuni împotriva Minskului din cauza fraudelor electorale şi a durităţii represiunii, notează AFP.

Citește și : Norvegia creşte numărul ţărilor pentru care impune carantina călătorilor veniţi din acestea