DISTRIBUIȚI
Newsweek

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege ce le permite medicilor să prescrie medicamente pe bază de marijuana, informează AFP, potrivit agerpres.

Nouăzeci de deputaţi dintr-un total de 141 câţi numără parlamentul de la Vilnius au votat pentru adoptarea legii care, pentru a putea intra în vigoare, mai trebuie să fie promulgată de preşedinta ţării Dalia Grybauskaite.


Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

„Este o decizie istorică ce le va permite pacienţilor să primească cel mai bun tratament posibil”, a declarat deputatul conservator Mykolas Majauskas, care a depus proiectul. „Desigur, aceasta nu înseamnă că marijuana va fi disponibilă în farmacii pentru a fi fumată înainte de a te duce într-un club de noapte”, a adăugat el.

Legea spune „foarte clar că medicamentele ce conţin canabis înregistrate în UE vor fi, sub un control strict, prescrise de medici pacienţilor ce suferă de scleroză în plăci, de cancer şi de boli autoimune”, a mai precizat el.

Citeşte şi: Aterizare de urgenţă a capsulei Soyuz, care ducea doi cosmonauţi pe Stația Spațială Internațională

Legea va intra în vigoare în luna mai a anului viitor. Toate medicamentele vor necesita o licenţă din partea Agenţiei Naţionale pentru Controlul Medicamentelor.

Consumul de marijuana în scopuri recreative rămâne ilegal în Lituania, ţară cu de 2,8 milioane de locuitori, membră a zonei euro.