DISTRIBUIȚI
General view of Gas Interconnection Poland-Lithuania pipelines in Jauniunai, Lithuania, May 5, 2022. REUTERS/Janis Laizans

Parlamentul de la Vilnius a interzis marţi importurile de gaze din Rusia în Lituania, transmite DPA, potrivit agerpres.  

În unanimitate, Parlamentul a adoptat amendamentele prin care s-a interzis accesul furnizorilor din ţări considerate o ameninţare la adresa siguranţei naţionale la sistemul lituanian de transport al gazelor. De asemenea, ei nu vor putea folosi terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Klaipeda.


Citește și : Rusia a comis o crimă de război prin lansarea unei rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, acuză un oficial ucrainean

Excepţiile se aplică doar furnizorilor care transportă gaze via Lituania spre Kaliningrad, enclava Rusiei.

Conform ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, reglementările au ca obiectiv implementarea de jure a embargoului privind gazele: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”.

Conform datelor Parlamentului de la Vilnius, Lituania achiziţiona anual din Rusia petrol, gaze şi electricitate în valoare de trei miliarde de euro.

Citește și : Companiile energetice franceze cer ‘reținere urgentă’ din partea clienților

Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti au fost accelerate ca urmare a invaziei din Ucraina şi a ameninţărilor Moscovei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.