DISTRIBUIȚI
© BARCLAY GRAHAM/CORBIS SYGMA

Autorităţile din Lituania au decis să-i blocheze accesul în ţară pentru următorii cinci ani scriitorului britanic David Irving, cunoscut pentru poziţia sa de negare a Holocaustului, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Agenţia lituaniană pentru migraţie, care aparţine de Ministerul de Interne, a luat această decizie pe baza informaţiilor primite de la Ministerul de Externe, a precizat pentru agenţia de presă BNS o purtătoare de cuvânt a serviciilor de imigraţie.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Astfel, s-a aflat că scriitorul negaţionist în vârstă de 81 de ani pregăteşte pentru toamna acestui an un turneu în Polonia şi statele baltice, la situri din al doilea război mondial legate de nazism şi persecutarea evreilor.

Or, „răspândirea ideilor sale de negare a Holocaustului şi elogiere a liderului nazist Adolf Hitler constituie infracţiune în Lituania şi nu putem permite producerea unor astfel de fapte”, a declarat pentru BNS ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Interdicţia de acces va rămâne în vigoare până la 15 aprilie 2024.

Irving a negat public faptul că în camerele de gazare din lagărul morţii de la Auschwitz şi-au găsit sfârşitul milioane de evrei. În 2006, el a fost condamnat la trei ani de închisoare în Austria.