DISTRIBUIȚI
InfoMigrants

Lituania s-a confruntat în ultimele 24 de ore cu un număr record de migranţi care i-au trecut graniţa într-o singură zi dinspre Belarusul vecin, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.   

Au fost interceptaţi la graniţă 171 de migranţi ilegali în ultimele 24 de ore, astfel că numărul total al migranţilor veniţi dinspre Belarus de la începutul anului a depăşit 3.000, faţă de numai 81 în tot anul trecut.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale.

Lituania, ţară ce are cu Belarusul o graniţă cu o lungime de 680 de kilometri, este cea mai afectată. Prin urmare, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul şi a început să ridice un gard de sârmă ghimpată la frontieră. Însă construcţia gardului s-a blocat din cauza dificultăţilor de a procura sârma ghimpată. Estonia urmează să livreze Lituaniei acest material din propriul ei stoc, care ar fi suficient pentru ridicarea gardului pe o lungime de circa 100 de kilometri.

Afluxul de migranţi a provocat nemulţumiri şi în rândul cetăţenilor lituanieni. Locuitori ai mai multor oraşe din apropierea graniţei au manifestat la începutul săptămânii împotriva construirii unor noi tabere de refugiaţi. Protestatarii au blocat străzi şi s-au confruntat cu poliţia.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.