DISTRIBUIȚI
InfoPrut

Lituania este gata să-i ofere Republicii Moldova asistenţă tehnică pentru reforme în domeniul justiţiei, pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru domeniul securităţii, a declarat joi ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, aflat în vizită oficială la Chişinău, informează presa de peste Prut, potrivit agerpres.

Linkevicius a avut o întrevedere cu omologul său moldovean Nicu Popescu, cei doi oficiali discutând despre proiectele comune şi exprimându-şi speranţa într-o întărire a relaţiilor bilaterale.


Citește și : Incident armat în faţa unei moschei în orașul francez Brest – Două persoane au fost rănite

Ministrul de externe lituanian a subliniat că Republica Moldova contează atât pentru Uniunea Europeană (UE), cât şi pentru Lituania, care se declară deschisă să acorde în continuare asistenţă Republicii Moldova. Şeful diplomaţiei lituaniene a amintit că „Lituania mai este şi un punct de contact al NATO pentru Republica Moldova”.

Linkevicius şi-a exprimat speranţa că noua guvernare de la Chişinău condusă de Maia Sandu va fi „sustenabilă, de durată şi va aduce roade”.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că a discutat cu omologul lituanian despre intensificarea relaţiilor economice între cele două ţări, precum şi despre recunoaşterea permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc în Lituania.

Nicu Popescu a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă comune că obţinerea unui sprijin european financiar şi politic constituie o urgenţă majoră pentru Republica Moldova.

Citește și : Boris Johnson rămâne mare favorit la şefia conservatorilor britanici

Miercuri, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului al Republicii Moldova, Georgeta Mincu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Lituania la Chişinău, Kestutis Kudzmanas. Principalul subiect de discuţie între cei doi oficiali a fost cooperarea bilaterală în domeniul protecţiei mediului şi realizarea unor proiecte comune în acest sens.

Pe agenda discuţiilor s-a regăsit şi impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale, promovarea produselor agroalimentare moldoveneşti pe piaţa lituaniană, precum şi schimbul de experienţă între comunităţile oamenilor de afaceri din ambele ţări.