DISTRIBUIȚI
Cambridge News

Lituania, care a înregistrat în ultimele ore 1402 cazuri noi de COVID-19 şi nouă decese, a intrat în „zona neagră”, ce desemnează cea mai gravă situaţie epidemiologică potrivit sistemului naţional de clasificare, relatează miercuri agenţia Xinhua, potrivit agerpres

În „zona neagră”, rata pe 14 zile a cazurilor raportate de contaminare cu noul coronavirus trece de 500 la 100.000 de persoane, iar proporţia testelor pozitive este peste 10%. Marţi, rata era de 504.5.


Citește și : Emiratele Arabe Unite relaxează restricţiile privind obligativitatea măştii

Rata de infectare creşte constant în Lituania de la mijlocul lunii iulie, media de cazuri noi înregistrate pe ultimele şapte zile fiind de 1142, iar media deceselor atribuite coronavirusului fiind de 11 pe zi.

Pe de altă parte, în mica ţară baltică având o populaţie totală, inclusiv copii, de aproape 2,7 milioane de oameni, numărul celor vaccinaţi cu „schema completă” anticoronavirus ajunsese miercuri, potrivit statisticilor oficiale publicate pe site-ul koronastop.lrv.lt, la peste 1,6 milioane.

Citește și : Chinezii trimit o femeie să lucreze la staţia lor spaţială

Din 13 septembrie, certificatul de COVID-19 este obligatoriu în Lituania pentru accesul în centre comerciale mari. Ca rezultat, marile supermarketuri prezente în Lituania, cum sunt Maxima, Rimi, Norfa şi Lidl au raportat scăderi ale încasărilor, oamenii reorientându-se spre magazine mai mici şi cumpărături online, notează Xinhua.

Purtarea măştilor faciale este în continuare recomandată în această ţară, dar guvernul ar putea reintroduce în scurt timp obligativitatea purtătorii ei în spaţiile publice închise.