DISTRIBUIȚI
Kongsberg Gruppen

Ministrul lituanian al apărării Raimundas Karoblis a anunţat joi că a semnat un acord ‘istoric’ cu Norvegia pentru achiziţionarea de sisteme de rachete de apărare antiaeriană pentru a umple ‘golul’ de pe flancul estic al NATO, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sistemele de apărare aeriană cu rază medie de acţiune NASAMS, dezvoltate de grupul norvegian Kongsberg, reprezintă primul scut de acest gen din ţările baltice şi vor costa 110 milioane de euro.


‘Nu este un secret că am avut până în prezent deficienţe în apărarea aeriană, este o pagină nouă în acest domeniu’, a declarat ministrul norvegian al apărării Raimundas Karoblis.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Potrivit acestuia, sistemul va fi pe deplin operaţional în termen de trei ani.

‘Acest nou sistem dispune de un element foarte important de descurajare, ceea ce înseamnă că nici un agresor nu va putea să se simtă în siguranţă’, a spus Karoblis.

Lituania şi statele baltice vecine, Letonia şi Estonia, şi-au consolidat capacitatea de apărare după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia şi ca urmare a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit experţilor locali, forţele baltice ar fi incapabile să reziste unui atac la scară largă al forţelor ruse, însă capacitatea lor de a rezista până când NATO va putea lansa un răspuns mai amplu este decisivă.

De la începutul anului, NATO a desfăşurat o mie de soldaţi în fiecare dintre cele trei state baltice şi în Polonia. Statele Unite au trimis temporar o baterie de rachete Patriot în timpul unui exerciţiu militar în Lituania.