DISTRIBUIȚI
zw.lt
Uþsienio reikalø ministro Lino Linkevièiaus ir Jungtinës Karalystës Europos reikalø ministro Davido Lidingtono spaudos konferencija Uþsienio reikalø ministerijoje.

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a declarat, într-un interviu acordat miercuri agenţiei poloneze PAP, că ţara sa va vota împotriva unor eventuale sancţiuni ce ar putea fi impuse Poloniei în baza articolului 7 din Tratatul UE pentru încălcarea statului de drept şi a valorilor UE, potrivit Agerpres.

‘Suntem preocupaţi de aceste activităţi şi dorim să se găsească un teren de înţelegere, dar nu ne numărăm printre cei care vor emite ultimatumuri sau care îi ameninţă pe alţii cu acest articol, şi nici nu ne vom alătura celor care o vor face. Cu alte cuvinte, nu sprijinim aceste măsuri drastice, dar suntem în favoarea dialogului şi a unei soluţii pentru aceste conflict’ între Polonia şi Comisia Europeană, a afirmat şeful diplomaţiei lituaniene.


Citește și : Putin vrea un control mai strict în domeniul vânzărilor de arme în Rusia după masacrul de la liceul din Crimeea

Întrebat de reporter dacă aceasta înseamnă că Lituania nu va sprijini o posibilă cerere de adoptare de sancţiuni împotriva Poloniei, ministrul Linas Linkevicius a răspuns: ‘Aşa cum am spus, nu vom vota în favoarea activării acestora’.

În urma unei serii de reforme în justiţie, Comisia Europeană a iniţiat proceduri de infringement împotriva Poloniei şi a activat împotriva acestei ţări articolul 7 din Tratatul UE, procedură care ar putea conduce în final la suspendarea dreptului de vot al acestei ţări în Consiliul UE, dar cu condiţia ca toate celelalte state membre să voteze în favoarea acestei sancţiuni.

Premierul ungar, Peter Szijjarto, a cărui ţară este de asemenea vizată de acelaşi articol, a cărui activare a fost cerută luna trecută de Parlamentul European, a asigurat joi că între Ungaria şi Polonia există o ‘prietenie adevărată’ şi că aceste două ţări se pot baza în mod necondiţionat una pe cealaltă în disputele lor cu instituţiile europene.

‘Întrucât ne aşteptăm la noi atacuri ale UE împotriva Ungariei, pentru noi este de o importanţă vitală să ştim că ne putem baza unii pe ceilalţi în orice circumstanţă’, a spus Szijjarto într-un interviu acordat website-ului polonez de ştiri wpolsce.pl, citat de agenţia MTI.

Citește și : Alegeri prezidenţiale în Georgia: Salome Zurabişvili are mari şanse să devină preşedinte

Ungaria şi Polonia sunt guvernate de lideri puternici şi sunt ţări stabile politic şi economic, ‘ceea ce nu este foarte apreciat la Bruxelles’, a mai spus şeful diplomaţiei ungare, care a susţinut de asemenea că principalul motiv al iniţierii procedurii articolului 7 împotriva acestor două ţări ar fi poziţia Grupului de la Vişegrad în chestiunea migraţiei.