DISTRIBUIȚI
Military and Commercial Technology

Lituania a acuzat luni Rusia că desfăşoară în enclava Kaliningrad rachete Iskander, capabile să poate ogive nucleare, transmite AFP, informaţia fiind confirmată de preşedintele comitetului de apărare din camera inferioară a parlamentului rus într-o declaraţie acordată agenţiei RIA, citată de Reuters, fără să precizeze însă dacă este o desfăşurare doar temporară sau permanentă.

Rusia a mai desfăşurat în trecut astfel de rachete în enclava Kaliningrad, dar numai pentru efectuarea de manevre militare. Dar acum, potrivit preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, această amplasare a rachetelor are în vedere o ‘prezenţă permanentă’. Într-o declaraţie acordată presei, şefa statului lituanian a estimat că desfăşurarea rachetelor Iskander reprezintă un pericol pentru ‘jumătate’ din capitalele europene, conform agerpres.


Preşedintele comitetului pentru apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov, a confirmat luni agenţiei RIA că sisteme de rachete Iskander au fost trimise în enclava Kaliningrad, dar nu a precizat numărul acestora şi nici dacă este vorba despre o desfăşurare temporară sau permanentă.

Citește și : Aeroportul din Madrid, închis temporar din cauza unei furtuni de zăpadă

Sistemele mobile de rachete Iskander, denumite SS-26 în codificarea NATO, au înlocuit sistemele sovietice Scud. Un sistem de lansare cuprinde două rachete Iskander, fiecare cu o rază de acţiune de 500 de kilometri şi care pot purta arme convenţionale sau nucleare.

Serviciile secrete lituaniene au avertizat într-un raport recent că o amplasare permanentă a unor asemenea rachete în enclava Kaliningrad este ‘inevitabilă’, prezentând această măsură ca fiind ‘probabil un răspuns faţă de măsurile luate de NATO’, respectiv desfăşurarea printr-un sistem de rotaţie a patru batalioane în Polonia şi în cele trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia).

De asemenea, vice-preşedintele american Mike Pence a evocat în luna iulie posibilitatea instalării unor rachete antiaeriene Patriot în Estonia. În prezent SUA sunt în negocieri cu Polonia pentru a livra acesteia astfel de rachete. Departamentul american de Stat a anunţat în noiembrie că a transmis Congresului acordul său pentru un contract în valoare de 10,5 miliarde de dolari pentru vânzarea de rachete Patriot armatei poloneze.